Ruokaintoleranssi: Mitä se oikein tarkoittaa?

Ruoasta saamme kaikki tarvitsemamme ravintoaineet, kuten hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, vitamiinit ja mineraalit. Jotkin ruoan ainesosat tai niiden aineenvaihduntatuotteet voivat kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä, ruoansulatusongelmia, kutisevaa ihottumaa tai väsymyksen kaltaisia vaivoja.

Histamiini-intoleranssi

Histamiinia sisältäviä ruokia?

Laktoosi-intoleranssi

Kun maitotuotteet aiheuttavat ärsytystä

Ruokaintoleranssi: Mitä se oikein tarkoittaa?

Ruoasta saamme kaikki tarvitsemamme ravintoaineet, kuten hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, vitamiinit ja mineraalit. Jotkin ruoan ainesosat tai niiden aineenvaihduntatuotteet voivat kuitenkin aiheuttaa päänsärkyä, ruoansulatusongelmia, kutisevaa ihottumaa tai väsymyksen kaltaisia vaivoja. Niitä kutsutaan ruokaintoleransseiksi. Niitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa ruoka-allergioihin, joissa elimistö pitää ruoan ainesosia vahingollisina ja hyökkää niitä vastaan.

Miten ruokaintoleranssi syntyy?

Ruokaintoleranssi tarkoittaa, että elimistössä ei ole tarpeeksi ruoan ainesosien käsittelyyn tarvittavia työkaluja. Näitä työkaluja kutsutaan entsyymeiksi. Niillä on ihmisen elimistössä erittäin tärkeitä tehtäviä. Entsyymit esimerkiksi pilkkovat suuria ravintoaineita pienemmiksi, suojelevat elimistöä vahingollisilta aineilta, parantavat haavoja ja paljon muuta.

Monilla ei kuitenkaan ole tarpeeksi näitä tärkeitä entsyymejä, eli heillä on entsyymipuutos. Siihen voi olla monia syitä. Elämäntyyli, uudet ruokailutavat sekä muut ulkoiset olosuhteet voivat paljastaa entsyymien puutteen. Entsyymipuutos voi ilmetä ruokaintoleranssina.

Miten ruokaintoleranssi ilmenee?

Ruokaintoleranssi voi ilmetä monella tapaa. Yleisimpiin oireisiin kuuluvat vatsakivut, ruoansulatusvaivat kuten ripuli, ummetus tai ilmavaivat, päänsärky, (kutiseva) ihottuma, huimaus tai yleinen väsymys.

Mitä eroa on ruokaintoleranssilla ja ruoka-allergialla?

Ruokaintoleranssissa elimistö ei pysty pilkkomaan ruoan tiettyjä ainesosia. Allergia taas merkitsee sitä, että immuunijärjestelmä reagoi virheelisesti. Se luulee ruoan tiettyjä ainesosia patogeeneiksi eli taudinaiheuttajiksi. Immuunijärjestelmä hyökkää näitä ainesosia vastaan immuunireaktiolla, joka voi ilmetä monenlaisina oireina. Ruoka-aineallergia voidaan todeta altistuskokeella, sopivalla vasta-ainetestillä tai niiden yhdistelmällä.

Ruoka-allergian tavallisia oireita:

  • limakalvojen turpoamisesta johtuva silmien ja nenän vuotaminen
  • hengenahdistus
  • päänsärky
  • ruoansulatuskanavan vaivat
  • huimaus
  • kutiava ihottuma
  • ja niin edelleen

Ruokaintoleranssi voi ilmaantua koska tahansa. Usein se kehittyy ajan mittaan. Vaivat riippuvat tavallisesti annoksesta, mikä tarkoittaa, että pienen määrän kyseistä ruokaa voi syödä ilman ongelmia. Oireet ilmenevät suuren ruokamäärän syömisen jälkeen ja usein vasta tietyn ajan kuluttua.

Mikä on entsyymipuutos?

Ruokaintoleranssi syntyy yleensä silloin, kun elimistössä ei ole ruoan oikeanlaiseen käsittelyyn tarvittavia työkaluja. Siksi ruokaintoleransseja kutsutaan usein entsyymipuutoksiksi. Alla kerrotaan, mitä tämän kaiken takana piilee.

Mitä entsyymit ovat?

Tiedätkö, mitä yhteistä sinulla on taikinajuuren kanssa? Vastaus: Sekä sinä että taikinajuuri tarvitsette entsyymejä. Itse asiassa sanan "entsyymi" alkuperäinen kreikankielinen merkitys on "taikinajuuri". Taikinajuuressa, aivan kuten ihmisen elimistössäkin, entsyymit saavat aikaan kemiallisia reaktioita. Jos elimistö olisi auto, entsyymit olisivat aineenvaihdunnan sytytystulpat. Ne tuottavat kipinät, joiden ansiosta elimistö pystyy käyttämään ruoan tarjoamaa polttoainetta.

Mikä on entsyymien tehtävä?

Entsyymejä on kaikkialla elimistössä: Niitä on veressä ja soluissa, ja solut vapauttavat niitä suorittamaan tehtäväänsä. Niiden tehtävät ovat myös moninaiset: Ne muuttavat ravintoaineita energiaksi ja solujen rakennusosiksi, tuhoavat ympäristöstä elimistöön tulleita myrkyllisiä aineita, parantavat haavoja ja puolustavat meitä sairauksia vastaan. Ruoansulatusentsyymit ovat erityisen tärkeitä. Ilman niitä vitamiinit, mineraalit ja hormonit eivät voisi täyttää omaa tehtäväänsä. Lyhyesti sanottuna ilman niitä elimistömme ei toimisi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tietyn entsyymin puuttuminen (joko syntymästä asti tai vasta myöhemmällä iällä) voi johtaa monenlaisiin terveysongelmiin.

Ruoansulatusentsyymit - yleiskatsaus

Ruoansulatusentsyymit kuuluvat entsyymeistä tärkeimpiin. Kuten nimestä voi päätellä, ne osallistuvat ravintoaineiden pilkkomiseen. Niitä löytyy esimerkiksi suolistosta, syljestä, haimasta ja vatsasta. Ruoansulatusentsyymit ovat erikoistuneet tiettyihin ravintoaineisiin. Esimerkiksi peptidaasit ja proteaasit pilkkovat ruoan proteiinia. Hiilihydraattien käsittelystä taas vastaavat amylaasit, joihin kuuluu myös laktoosia pilkkova laktaasi. Ruoansulatuskanavassa on myös muita entsyymejä, jotka mm. pilkkovat aineita, jotka eivät ole meille hyväksi. Näihin suojaaviin entsyymeihin kuuluu diamiinioksidaasi eli lyhyemmin DAO. Se varmistaa ylimääräisen histamiinin pilkkoutumisen.

Miten entsyymipuutosta voi hoitaa?

Jos on selvää, että vaivat aiheuttaa tiettyjen entsyymien puute, vaihtoehtoja on kaksi. Ensiksikin voi olla syömättä ruokaa, jota elimistö ei pysty käsittelemään kunnolla tai jota vastaan taistelemiseen sillä ei ole riittäviä suojamekanismeja. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssista kärsiville on olemassa laktoosittomia tuotteita. Yksittäisten ruoka-aineiden välttäminen ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Esimerkiksi päivälliskutsuilla, matkoilla tai ravintolassa ei voi aina olla varma, että vaivoja aiheuttavaa ruoka-ainetta ei lautaselta löydy. Silloin entsyymipuutetta voi täydentää entsyymiä sisältävällä ravintolisällä, mikä auttaa helpottamaan vaivoja ja parantamaan elämänlaatua. Näin puutoksista kärsivät voivat vihdoin syödä mitä vain haluavat. Bon appétit!