Laktoosi-intoleranssi ja ruokailu

Laktoosi-intoleranssi voi tehdä syömisen haasteelliseksi. Maidon ja maitotuotteiden jättäminen ruokavaliosta kokonaan pois ei välttämättä ole mahdolista, etenkin koska laktoosia on kaikenlaisissa odottamattomissakin ruoissa.

Kannattaa varoa pikakeittoja, suklaata yms.

Eräs vaihtoehto on siirtyä kokonaan laktoosittomaan ruokavalioon. Esimerkiksi kala, liha, vihannekset, perunat, hedelmät ja riisi eivät sisällä lainkaan laktoosia. Laktoosi-intoleranssista kärsivät voivat siis huoletta syödä näitä ruokia, kunhan he eivät niitä valmistaessaan käytä laktoosia sisältäviä tuotteita. Leipää, makkaroita, karamelleja ja valmisaterioita taas tulee varoa: Niissä käytetään usein laktoosia arominvahventeena, sideaineena tai stabilointiaineena. Vaivojen välttämiseksi ainesosat tulee aina tutkia huolellisesti.

Nämä ruoat aiheuttavat vaivoja

Maitojauhe

Maitojauhe

Rasvaton maitojauhe on laktoosia sisältävien tuotteiden kärkipäässä: Sadassa grammassa on jopa 50 g laktoosia!

Maitotiiviste

Maitotiiviste

Laktoosi-intoleranssista kärsiviä neuvotaan olemaan laittamatta maitotiivistettä kahviinsa: Sadassa grammassa tätä makeaa tölkkimaitoa on jopa 12,5 g laktoosia.

Jäätelö

Jäätelö

Jos pidät makeasta, ole varovainen: Jäätelö on herkullista, mutta se voi myös aiheuttaa vaikeita vaivoja, sillä sadassa grammassa voi olla laktoosia jopa 6,9 g.

Juustot

Juustot

Kypsymättömät juustot ovat aina ongelmallisia laktoosi-intoleranssista kärsiville. Juustojen sisältämä laktoosimäärä vaihtelee paljon. Tarkista laktoosipitoisuus pakkauksesta.

Kermainen jälkiruoka

Kermainen jälkiruoka

Ilman jälkiruokaa nukkumaan? Se ei ole huono idea, jos sinulla on laktoosi-intoleranssi. Sadassa grammassa kermaista jälkiruokaa voi olla jopa 6,3 g laktoosia.

Jugurtti

Jugurtti

Vaikka jugurteissa on laktoosin pilkkoutumista edistäviä bakteereita, niihin on usein lisätty maitojauhetta. Niinpä sadassa grammassa jugurttia voi olla jopa 6 g laktoosia. Se riittää aiheuttamaan vaivoja!

Laktoosi: Olennaista on annos

Tiettyjen ruokien aiheuttamien vaivojen voimakkuus riippuu kahdesta tekijästä: niiden laktoosipitoisuudesta ja suoliston yksilöllisestä laktaasientsyymin määrästä. Monille potilaille ei ilmaannu vaivoja, jos he syövät vain pieniä määriä laktoosia. Laktoosi-intoleranssista kärsiville on kuitenkin tarjolla helppo tapa vähentää laktoosin aiheuttamia oireita, laktoosia hajottava entsyymi: LACTOSOLV®.

Laktoosi-intoleranssin oireet

Nämä ovat tavallisia oireita

Hoito

Mitä laktoosi-intoleranssille voi tehdä