Entsyymipuutoksesta johtuvan laktoosi-intoleranssin tunnistaminen ja testaaminen

Laktoosi-intoleranssin voi todeta monella tavalla. Yksinkertaisin tapa on itsensä testaaminen: Jos huomaat, ettet pysty enää nauttimaan yhtä paljon maitoa ja maitotuotteita kuin ennen saamatta vaivoja, se voi viitata laktoosi-intoleranssiin. Lääkärin tekemällä laktoosi-intoleranssitestillä voit varmistaa tuloksen.

 

 

Laktoosi-intoleranssi: Lääkäri tunnistaa sen parhaiten

Jos haluat laktoosi-intoleranssi testiin, kysy asiasta lääkäriltäsi. Lääketieteen ammattilaiset voivat tunnistaa intoleranssin puhallus- tai verikokeista. Näissä kokeissa lääkäri antaa potilaalle tietyn määrän laktoosia ja tarkistaa sitten veri- tai puhallusarvot säännöllisin väliajoin.

Laktoosirasituskoe ja verensokerin mittaaminen

Koska laktoosi-intoleranssista kärsivän elimistö ei laktaasin puutteen vuoksi pysty kunnolla tai ollenkaan hajottamaan laktoosia glukoosiksi ja galaktoosiksi, laktoosin nauttiminen aiheuttaa vain vähäisen veren glukoositason nousun, tai ei nousua ollenkaan. Niinpä verensokeria voidaan käyttää laktoosi-intoleranssin tunnistamisessa.

Laktoosirasituskoe ja uloshengitysilman mittaaminen

Jos laktoosi ei hajoa, se siirtyy paksusuoleen, missä bakteerit hajottavat sen. Prosessissa muodostuu muun muassa vetyä, joka päätyy suoliston seinämän ja veren kautta keuhkoihin, mistä se poistuu uloshengityksen mukana. Niinpä uloshengitysilman vesipitoisuuden kohoaminen laktoosin nauttimisen jälkeen viittaa laktaasin puutteeseen.

Geenitesti

Geenitesti on kolmas tapa tunnistaa laktoosi-intoleranssi. Tätä melko uutta menetelmää käytettäessä lääkäri ottaa posken limakalvolta näytteen. Tutkimus tehdään laboratoriossa. Geenitesti tarjoaa kuitenkin vain viitteitä siitä, kehittyykö potilaalle ajan mittaan primaarinen laktaasipuutos. Toisin sanoen positiivinenkaan testitulos ei tarkoita, että laktoosi-intoleranssi on jo olemassa.

Laktoosi-intoleranssin aiheuttamat reaktiot

Nämä ovat tavallisia oireita

Hoito

Mitä laktoosi-intoleranssille voi tehdä