Laktoosi-intoleranssi: Kun maitotuotteet ärsyttävät

Ongelma on monille tuttu: Vatsa kurisee maitolasillisen, cappuccinon tai jugurttipurkillisen jälkeen. Pian seuraavat vatsakipu, ilmavaivat tai ripuli. Syynä voi olla laktoosi-intoleranssi.

 

Mikä on laktoosi-intoleranssi?

Laktoosi-intoleranssi on länsimaiden yleisin ruokaintoleranssi. Siitä kärsii jopa 30 prosenttia väestöstä. Laktoosi-intoleranssi ilmenee tavallisesti ruoansulatusvaivoina, jotka alkavat maitotuotteiden nauttimisen jälkeen.

Mitä laktoosi on ja mitä laktaasin puutteesta seuraa?

Laktoosi on maidossa ja maitotuotteissa esiintyvä sokeri. Jotta elimistö pystyisi käsittelemään sitä, endogeenisen laktaasi -entsyymin on hajotettava se glukoosiksi ja galaktoosiksi ohutsuolessa. Laktoosi-intoleranssista kärsivillä ihmisillä ei ole laktaasi -entsyymiä tarpeeksi tai ollenkaan, eli laktoosi päätyy paksusuoleen kokonaisena. Paksusuolen bakteerit hajottavat laktoosia, jolloin muodostuu kaasuja, jotka puolestaan aiheuttavat yllä mainittuja vaivoja.

Normaali tilanne

Laktaasi hajottaa laktoosin glukoosiksi ja galaktoosiksi, jotka imeytyvät ohutsuolessa.

Ongelma

Jos laktaasia ei ole tarpeeksi tai ollenkaan, laktoosi ei hajoa eikä se imeydy ohutsuolessa. Ruoansulatuskanavassa syntyy ongelmia.

Laktoosi-intoleranssin syyt

Laktoosi-intoleranssiin on kaksi pääasiallista syytä. Geneettinen primaarinen laktoosi-intoleranssi johtuu siitä, että iän myötä monet menettävät kykynsä sulattaa laktoosia. Niinpä aikuisilla on usein ongelmia maitotuotteiden kanssa. Sekundaarinen laktoosi-intoleranssi johtuu suoliston limakalvon vauriosta, joka on seurausta esimerkiksi lääkityksestä tai sairaudesta. Toisin kuin geneettisessä muodossa, sekundaarinen laktoosi-intoleranssi yleensä häviää, kun suolisto alkaa taas toimia kunnolla.

Laktoosi-intoleranssi vauvoilla ja pikkulapsilla

Jopa vauvoilla ja pikkulapsilla voi olla laktoosi-intoleranssi. Sitä esiintyy kuitenkin vain 1-3 prosentilla, joten se on harvinaista. Vauvat kärsivät yleensä korkeintaan väliaikaisesta intoleranssista, koska heidän ruoansulatuskanavansa ei ole vielä täysin kehittynyt. Pysyvää intoleranssia ei tavallisesti esiinny ennen 5-20 vuoden ikää.

Ruokavalio ja ruoka-aineet

Laktoosi-intoleranssi ja ruokailu

Laktoosi-intoleranssin oireet

Nämä ovat tavallisia oireita

Hoito

Mitä laktoosi-intoleranssille voi tehdä