Histamiini ruokavaliossa
Jos sinulla on histamiini-intoleranssi, ole erityisen varovainen syömisen kanssa. Joissakin ruoissa on paljon histamiinia. Lisäksi voimme syödessämme saada elimistöömme aineita, jotka lisäävät histamiinin vapautumista (niitä kutsutaan histamiinin vapauttajiksi) tai estävät endogeenisen eli elimiston itse tuottaman DAO-entsyymin toimintaa.

Auttaako vähähistamiininen ruokavalio?
Jos elimistö reagoi herkästi histamiiniin, on suositeltavaa jättää histamiinipitoiset ruoat pois. On käytännössä mahdotonta jättää histamiini kokonaan pois ja pitää samalla ruokavalio tasapainoisena, sillä histamiinittomat ruoat ovat hyvin harvinaisia. Yleisesti ottaen tuoreissa, prosessoimattomissa ruoissa on vain vähän histamiinia. Varastoiduissa, purkitetuissa tai muuten teollisesti prosessoiduissa tuotteissa on paljon histamiinia.

Täysin histamiiniton ruokavalio?
Jos entsyymipuutos on väliaikainen, voi riittää, että histamiinipitoisia ruokia vältetään parin viikon ajan. Tarvittavan vähähistamiinisen ruokavalion kesto on yksilöllinen, joten kysy neuvoa lääkäriltäsi.
Mitä ruokia tulee välttää?

Alkoholi
Alkoholi
Ole varovainen alkoholin kanssa: Pienikin määrä voi huonontaa merkittävästi DAO-entsyymin toimintaa.
Viini
Fermentaatioprosessi lisää histamiinin muodostumista. Punaviinissä on erityisen paljon histamiinia.

Musta tee
Musta tee
Musta tee saa tunnusomaisen makunsa teelehtien fermentaatiosta. Ikävä kyllä histamiinipitoisuus nousee tämän prosessin aikana.

Kaakao ja suklaa
Kaakao ja suklaa
Vaikka kaakaossa ja suklaassa on tuskin ollenkaan histamiinia, muut näiden tuotteiden sisältämät aineet estävät DAO-entsyymin toimintaa. Siksi ne kuuluvat histamiinin vapauttajiin. Se, miten hyvin histamiini-intoleranssista kärsivät sietävät suklaata, riippuu sen kaakaopitoisuudesta. Heidän tulisi siis pitäytyä maitosuklaassa, jonka kaakaopitoisuus on pieni.

Juusto
Juusto
Nuori juusto on helpommin sulavaa kuin kypsytetty, parmesaanin, camembertin, saksalaisen harzerin tai cheddarin tapainen vanha juusto. Histamiinit löytyvät pääosin kuoresta ja heti sen alta.

Hedelmät
Hedelmät
Yleisesti ottaen histamiiniongelmista kärsivät voivat ahmia hedelmiä sydämensä kyllyydestä. On varottava vain sitrushedelmiä, ananaksia, banaaneja, kiivejä, vadelmia ja mansikoita, sillä ne lisäävät histamiinin vapautumista elimistössä. Ylikypsiä ja tölkkihedelmiä tulee myös välttää, sillä niiden histamiinipitoisuus on suurempi.

Pähkinät
Pähkinät
Monien hedelmien tavoin pähkinätkin lisäävät histamiinin vapautumista elimistössä.

Leipä
Leipä
Hiivaan liittyvä fermentaatioprosessi nostaa usein leivän histamiinipitoisuutta. Niinpä histamiini-intoleranssista kärsivien tulisi välttää leipää, jota kohotetaan ennen paistamista. Tummat leivät, kuten ruisleipä ja näkkileipä, ovat parempia kuin höttöinen valkoinen leipä.