Ongelmia histamiinin kanssa: Miten ne ilmenevät?

Kun elimistö reagoi liialliseen histamiiniin, se ilmenee eri ihmisillä eri tavoin. Tavallisiin reaktioihin kuuluvat ruoansulatuskanavan vaivat, päänsärky, ihottuma ja hengitysvaikeudet. Usein oireet muistuttavat allergiaoireita. Vaivojen voimakkuus voi vaihdella huomattavasti hetken aikaa vuotavasta nenästä pahaan migreeniin.

Myös reaktioajat vaihtelevat. Joillakin ihmisillä ihon punoituksen tai vuotavan nenän tapaiset oireet voivat ilmaantua vain kymmenessä minuutissa histamiinipitoisen ruoan syömisen jälkeen. Vatsakipujen ja ripulin alkaminen voi kestää tunninkin. Toisinaan päänsäryn kaltaiset oireet ilmenevät vieläkin pidemmän ajan kuluttua.

Syömisen tekee entistäkin hankalammaksi se, ettei ruoka-aineiden histamiinipitoisuus ole aina yksi ja sama. Niinkin voi siis käydä, että sama ruoka aiheuttaa samalle ihmiselle yhtenä päivänä voimakkaan reaktion mutta jonakin toisena päivänä ei reaktiota ollenkaan.

 

Tavalliset histamiinin aiheuttamat reaktiot

 • Ruoansulatuskanavan vaivat
  Pahoinvointi, ripuli, vatsakivut ja ilmavaivat ovat tyypillisiä vaivoja. Ne ilmenevät yleensä vähintään tunnin kuluttua syömisestä.

 • Päänsärky
  Päänsärky voi alkaa pian histamiinia sisältävän ruoan syömisen jälkeen, mutta siihen voi mennä pidempäänkin. Migreeni voi myös olla merkki siitä, ettei elimistö pysty pilkkomaan histamiinia tarpeeksi tehokkaasti.

 • Ihottuma
  Iho voi reagoida riittämättömään histamiinin pilkkoutumiseen ihottumalla, kutinalla, turvotuksella tai punoituksella.

 • Hengitysvaikeudet
  Vaikutus voi näkyä myös hengitysteissä esimerkiksi kurkun kutinana, tukkoisena tai vuotavana nenänä tai astmakohtauksena.

 • Sydän ja verisuonisto
  Histamiinin aiheuttamat ongelmat voivat ilmetä sydämentykytyksenä tai huimauksena.

Ruokaluettelo

Histamiinia sisältäviä ruokia?

Diagnoosi

Histamiini-intoleranssin diagnosointi: vaikeaa muttei mahdotonta