Histamiini, eli "intoleranssi kaikelle miellyttävälle"

Väsymys, päänsärky, vatsavaivat, ihottuma, sydämentykytys, huimaus tai useampi näistä yhtä aikaa: selittämättömiä oireita, joiden selvittelyssä kuluu usein pitkään. Allergiatesteissä ja muissa tutkimuksissa ei löydetä mitään. Vaivojen syy voi olla histamiini-intoleranssi.

Mitä histamiini oikein on?

Histamiini on elimistön viestinviejä. Elimistö tuottaa sitä ja sitä esiintyy kaikkialla kehossamme. Biokemiallisesti histamiini kuuluu biogeenisiin amiineihin, jotka ovat proteiinien rakenneosien, aminohappojen, aineenvaihduntatuotteita. Histamiini on mukana monissa elimistön toiminnoissa. Sillä on aktiivinen rooli immuunipuolustuksessa. Kun esimerkiksi vamman seurauksena ruumiinosa turpoaa, se johtuu histamiinista. Histamiini liittyy myös kutinan ja kivun tuntemuksiin sekä moniin allergisiin reaktioihin.

Lisäksi histamiinia on monissa ruoissa, jolloin sitä kutsutaan eksogeeniseksi histamiiniksi. Erityisesti pitkään kypsytetyissä ruoissa, kuten punaviinissä ja kovissa juustoissa, on paljon histamiinia. Jotkin ruoat, kuten ananas ja suklaa, ovat histamiinin vapauttajia: Vaikka niissä itsessään on vain vähän histamiinia, ne vapauttavat elimistön omaa histamiinia suolistossa. Histamiinia sisältävää tai vapauttavaa ruokaa voi yleensä syödä ongelmitta, sillä endogeeninen (elimistön oma) entsyymi, diamiinioksidaasi (DAO), pilkkoo histamiinia.

Miksi jotkut eivät siedä histamiinia?

DAO-entsyymin puute tarkoittaa sitä, ettei elimistö pysty pilkkomaan ruoassa olevaa histamiinia. Histamiiniongelmat voivat olla väliaikaisia tai pysyviä (eli kroonisia). Histamiinia voi olla elimistössä väliaikaisesti liikaa histamiinipitoisen ruoan, stressin tai intensiivisen fyysisen suorituksen vuoksi. Ellei elimistössä ole tarpeeksi suurta määrää DAO:a, seurauksena voi olla monenlaisia oireita. Myös alkoholi tai lääkkeet voivat pieninäkin määrinä estää hetkellisesti DAO:n toiminnan. Tällainen väliaikainen entsyymipuutos voi tapahtua ja aiheuttaa oireita kenelle tahansa. Elimistön kyky tuottaa DAO-entsyymiä voi myös olla alentunut geneettisten syiden tai Crohnin taudin tai keliakian tapaisten kroonisten tulehduksellisten suolistosairauksien vuoksi. Tällaisessa tapauksessa entsyymipuutos on pysyvä.

Voiko minulla olla histamiiniallergia?

Histamiini on elimistön oma välittäjäaine, jolle ei voi olla allerginen. Vaikka histamiini-intoleranssin oireet muistuttavat allergiaoireita, niiden syyt ovat erilaiset.

Allergiassa elimistö reagoi tarpeettoman voimakkaasti vaarattomaan ärsykkeeseen, joka tulee elimistön ulkopuolelta. Allerginen reaktio on monimutkainen ketjureaktio, jonka lopputuloksena soluissa vapautuu histamiinia, joka aiheuttaa tyypilliset allergiset oireet. Allergiaoireita voidaan helpottaa antihistamiinilla, joka estää histamiinin vaikutuksen sitoutumalla solussa siihen kohtaan, jossa histamiinin olisi tarkoitus vaikuttaa.

Mikä on punaviiniallergia?

Monille lasillinen punaviiniä kuuluu rentoon illanviettoon. Seuraavana aamuna jotkut heistä ovat kuitenkin huonovointisia. Se ei aina ole alkoholin syytä. Histamiini-intoleranssioireiden ilmaantuminen on yleistä punaviinin nauttimisen jälkeen, koska monissa punaviineissä on histamiinia. Mitä pidempään kypsytettyä viini on, sitä enemmän histamiinia se sisältää. Histamiinipitoisuus vaihtelee huomattavasti vuosikerrasta, rypälelajikkeesta ja alkuperämaasta riippuen.

Muutkin ainesosat, kuten sulfiitit ja tyramiini, voivat histamiinin tavoin aiheuttaa intoleranssireaktioita. Lisäksi punaviineissä voi olla proteiineja, jotka voivat aiheuttaa joillekin allergisiakin reaktioita.

Ketkä ovat erityisen alttiita histamiini-intoleranssille?

Naisilla on ongelmia histamiinin tehokkaassa pilkkomisessa selvästi useammin kuin miehillä. Vaivat ilmenevät erityisesti menopaussin aikana, minkä vuoksi jotkut lääkärit uskovat, että histamiinin ja hormonien välillä on yhteys. Yksi tätä oletusta tukeva todiste on kuukautiskivut, jotka kuuluvat pitkään oirelistaan.

Histamiini-intoleranssi ja raskaus - mitä tulee muistaa?

Useimmissa tapauksissa histamiinin aiheuttamat harmilliset vaivat katoavat raskauden aikana kuin taikaiskusta. Tämä johtuu DAO:n lisääntyneestä tuotannosta.

Tämän suojaavan entsyymin määrä kolminkertaistuu raskauden aikana. Oletettavasti tarkoituksena on suojata sikiötä histamiinilta.

Synnytyksen jälkeen DAO:n määrä laskee entiselleen, ja intoleranssi voi palata.

Apua: Onko lapsellani histamiini-intoleranssi?

Ruokailun jälkeinen itkuisuus, ilmavaivat ja ihottuma saavat monet äidit arvelemaan, että vauva ei pysty pilkkomaan histamiinia kunnolla, varsinkin jos äiti itsekään ei siihen pysty. Useimmissa tapauksissa vauvan vaivat aiheutuvat kuitenkin jostakin muusta ja ovat helposti selitettävissä ja hoidettavissa.

Tämänhetkiset tilastot eivät kerro, kuinka monella lapsella ja nuorella on histamiini-intoleranssi. Aikaisempien tutkimusten perusteella asiantuntijat uskovat, että histamiinista johtuvat ongelmat ilmenevät usein vasta ajan mittaan.

Ruokaluettelo

Histamiinia sisältäviä ruokia?

Oireet

Histamiini-intoleranssin tyypillisten oireiden tunnistaminen

Diagnoosi

Histamiini-intoleranssin diagnosointi: vaikeaa muttei mahdotonta

DAOSiN®: Täydentää endogeenistä (elimistön itse tuottamaa) entsyymiä ja auttaa pilkkomaan histamiinia